főoldal | rólunk | tagok | események | kapcsolat

 

 

tagok

 

 

 

 

A spiriTUSzosok bemutatása (részletek a 2011-es Eötvös 10 év végi kiállítás Szilágyi János, a csoport vezetőjének megnyitó beszédéből):

spiriTUSzosok:

Szilágyi János grafikus- és festőművész

A spiriTUSz csoport vezetője, 2008 óta az ő írányítása mellett alkot közösen a csoport.

Alkotásai »

Arató Gabriella

„Ő a legrégebbi tagunk, ő jött legelsőnek a csoportba. Nyugdíjas. Világéletében akvarelleket szeretett volna festeni, ehelyett (!) laboránsként dolgozott. De mihelyst lehetősége nyílt, azonnal jött és nekiálltunk akvarellezni. Romantikus esztétizáló képeket fest. Állandóan keresi a szépet, a harmonikusat. Tagja egy festőközösségnek, amellyel már többször kiállított. Ő az, aki hat órakor leül festeni, és kilenckor azt mondja: »Már annyi az idő? Menni kell?«”


Alkotásai »

Csuvár Erzsébet

„Évközben jött hozzánk, még kevés a képe, kevéssé ismerjük egymást. Annyit azért elmondhatok, hogy szépen rajzol, gyorsan dolgozik, ezért az akvarell technika közel áll hozzá. Elsősorban tájban, figurában gondolkodik erőteljes színekkel. Az itt kiállított két képe is finom, könnyed, légies akvarell.”

Alkotásai »

Körtési András

Ritka tehetség, kilenc éves korától, 2008 óta Szilágyi János tanítványa. Több egyéni és csoportos kiállításon vett már részt, festményeivel díjakat is nyert. A művészethez való viszonya, alázata példás, lenyűgöző, szülei támogatása pedig rendkívüli.

Díjak

  • Húsvéti rajzpályázat, I. helyezett (5.-6. osztály), 2011
  • Egry József - Fényhidakon át gyermekrajzpályázat, KOGART, I. helyezett (11-15 éves korosztály)

Alkotásai »

A rajzolás és festés mellett Andris filmeket is készít, melyekkel már több díjat is nyert:

  • Dugó az van (2009)
    II. Gyerekszem Filmfesztivál zsűri- és közönségdíja (2009).
  • Rembrandt és én: Önarcképek (2010)
    XI. Lakiteleki filmszemle zsűrijének és Lakitelek Nagyközség Önkormányzatának különdíja, melyet Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr adott át (2010)
    VII. Göcsej Filmszemle, Filmetűd kategória második díja (2011)

Mellesleg: a filmjeinek zenéjét is Andris szerezte.

László Zsuzsanna
„Váltogatja a műfajokat, aminek én örülök, mindig szimpatikus nekem, ha valaki többféle technikával próbálkozik. Az utóbbi időben grafikákat készít: tussal, ill. vegyes technikával, többnyire fekete-fehérben, úgy ahogy kell! A festészetben sokat fejlődött a Picasso tanulmányai és az itt látható kalapos hölgy képe, merész, sallangoktól mentes, bravúros festői megoldás.”
Alkotásai »
Profanter Tamás
„Bonyolult, izgalmas lelki alkat, jó értelemben vett kettősség jellemzi. Hajlik a kifinomult, részletező, realista ábrázolásra, de ugyanakkor a vad, brutális extázis jellegű lelki ábrázolások is jellemzőek rá. Az arányt kell megtalálnunk, ami komoly önismereti állomásokhoz fog vezetni. Nekem nagyon tetszik amit csinál, ezen a kiállításon az ő képei a »legőszintébbek«.”
Alkotásai »
Simon Balázs
„Vad, férfias ösztönök működnek benne, amit hagy kibontakozni, ugyanakkor a részletező, lírai megfogalmazás is jellemző rá. Itt most főleg ilyen képeket állít ki. Talán ő »mert« a legtöbbet az utóbbi évben. A »merés« abban nyilvánult meg elsősorban, hogy hagyta a belső ösztönös erőket áramlani, kockáztatva ezzel a viszonylag jól bevált, megszokott alkotási folyamatot. Felszabadítólag hatott rá a monotípia technika és a tavagyi magyarkúti alkotótábor légköre. Magabiztos, önbizalomban gazdag fiatalemberré vált.”
Alkotásai »
Szolnoki Ágnes
„Gyönyörű tűzzománc képeket készített már amikor idejött hozzánk és díjat is nyert vele. Nálunk kezdett el festeni. Rendkívül szorgalmas, kreatív, először kicsit bizonytalan, de erős jellem. Számomra úgy tűnik az egyedüllét és a magány festője és ez nem program nála, hanem késztetés. Precíz, következetes és kitartó. Egy másik iskolába is jár munka mellett. Művészi emberi tartása példaértékű! (Ezt a helyet ő fedezte fel a csoport számára!)”
Alkotásai »
Tormássy Viktória
„Minden tiszteletem az övé (!). Munka mellett (Pető Intézet), egyetem mellett hozzánk is jár, időt szakít a festésre. Viki egy belső ember! Titokzatos ősi érzésekkel teli világát festi kegyetlenül őszintén, magas művészi színvonalon. Úgy is lehetne mondani, hogy kifesti magából. Én öngyógyító, analitikus, szürreális álmoknak nevezném ezeket a képeket.”
Alkotásai »
Török Joli
„Az egyik legszorgalmasabb emberünk. Törökbálintról jön hozzánk. Amikor az előbb »merésről« beszéltem: ez nála is igaz, akvarellben, tusban, monotípiában, akrilban stb. próbálja feszegetni önmaga határait. Őszinte, nyílt megfogalmazás jellemzi, de bőven hagy titkokat, rejtvényeket a képein. Alázattal készít tanulmányokat nagy mesterektől, variálja, újraértelmezi azokat, tanul közben. Körülötte mindig pezseg a levegő. Figyel másokra, odamegy, kérdez, dícsér, vigasztal, igazi közösségi ember. Szorgalmára jellemző, hogy tavaly már önálló sikeres kiállítása volt a budai Várban.”
Alkotásai »